Zelený čaj

ZELENÝ ČAJ

Nápoj zvaný zelený čaj je „pravý“ čaj, který při svém zpracování prošel minimální oxidací. Zelený čaj je nejvíc populární v Asii: v Číně, Tchaj-wanu, Hongkongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě.

O pozitivních účincích zeleného čaje slyšel už asi každý. Je to silný antioxidant, který může úspěšně podpořit zdraví a imunitu a také sloužit jako prevence.

Zelený čaj – je velmi bohatý na skupinu silných antioxidantů zvaných flavonoidy, které mají schopnost posílit imunitu, a dokonce chránit před rakovinou. Předpokládá se, že jedním z důvodů, proč je míra rakoviny v Japonsku nižší než v západním světě, je právě vysoká spotřeba zeleného čaje (přibližně tři šálky denně). Studie naznačují, že konzumace zeleného čaje může snížit riziko ischemické srdeční choroby a přispět k podpoře odbourávání tuků. Obsahuje zdravé bioaktivní sloučeniny, může zlepšit funkci mozku, zvyšuje spalování tuků a také může chránit mozek před stárnutím. Zajímavostí je, že zelený čaj může snížit zápach z úst.

Všechny čaje pocházejí ze stejné dřeviny Camelia Sinensis. Vyrábí se z ní zelený i černý čaj, které se mezi sebou liší způsobem úpravy:

  • zelený čaj je nefermentovaný, vyrábí se sušením a pařením čerstvých listů, aby se deaktivovaly enzymy nazývané polyfenoly. To pomáhá předcházet oxidaci a fermentaci některých klíčových sloučenin v čaji, které mají zdravotní účinky.
  • černý čaj je fermentovaný, před sušením a pařením prochází celou fází fermentace (kvašením). Ta vede k výrazně zvýšené oxidaci a následnému snížení konečné koncentrace některých klíčových zdravotních látek. 
čajové plantáže Zelený-čaj-list čaj detail listu čajovníku

Pokud ale překročíte doporučenou dávku (uvádí se cca 3 šálky denně) a s příjmem zeleného čaje to přeženete, hrozí vám vedlejší účinky kofeinu, theaninu a katechinů, jako jsou: bolesti hlavy, zvýšený srdeční tep, nervozita, problémy se spánkem nebo třeba pálení žáhy. Theanin v zeleném čaji zvyšuje produkci žaludeční kyseliny, což může způsobit bolesti břicha, nevolnost a zapříčinit zácpu. Zelenému čaji by se proto měly vyhnout osoby trpící:

  • opakovanými trávicími problémy
  • nedostatkem železa nebo anémií
  • úzkostí a depresemi
  • problémy se srdcem
  • těhotné a kojící

Těhotné a kojící ženy mohou vypít maximálně 1 šálek zeleného čaje denně. Kofein, katechiny i theaniny se totiž ukázaly být riskantní při těhotenství. Větší množství zeleného čaje může vyvolat potrat nebo způsobit zmíněné vedlejší účinky.

 

PRO OSTATNÍ MÁ ZELENÝ ČAJ NESPORNÉ VÝHODY A POZITVINÍ VLIV NA ORGANISMUS:

 

  • posiluje koncentraci, duševní výkonnost a motivaci k výkonům (při sportu)
  • chová se jako antioxidant
  • zlepšuje schopnost soustředit se - tein v čaji podporuje činnost centrální nervové soustavy
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí proti depresím
  • má vysoký obsah vitamínů a minerálů
  • podporuje trávení
  • snižuje hladinu cukru v krvi u diabetiků
  • je protirakovinný a protizánětlivý
  • má antibakteriální účinek
  • snižuje riziko trombózy a mrtvice
  • posiluje cévy
  • posiluje srdce a krevní oběh, snižuje riziko srdečních nemocí
  • brání vzniku arteriosklerózy a napomáhá léčení
  • upravuje činnost štítné žlázy
  • působí proti vzniku revmatizmu
  • brání tvorbě ledvinových a žlučníkových kamenů
  • mírní žaludeční a střevní problémy
  • brání vzniku zubního kazu, chrání zubní sklovinu
  • oddaluje stárnutí
  • je močopudný a má schopnost zbavovat tělo jedů
  • je silně alkalickým nápojem, který působí proti překyselení

Zkuste tedy občas vyměnit šálek kávy za šálek zeleného čaje, určitě tak uděláte něco pro vaše zdraví.