ZELENÝ ČAJ
Nápoj zvaný zelený čaj je „pravý“ čaj, který při svém zpracování prošel minimální oxidací. Zelený čaj je nejvíc populární v Asii: v Číně, Tchaj-wanu, Hongkongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě.
O pozitivních účincích zeleného čaje slyšel už asi každý. Je to silný antioxidant, který může úspěšně podpořit zdraví a imunitu a také sloužit jako prevence.
Zelený čaj – je velmi bohatý na skupinu silných antioxidantů zvaných flavonoidy, které mají schopnost posílit imunitu, a dokonce chránit před rakovinou. Předpokládá se, že jedním z důvodů, proč je míra rakoviny v Japonsku nižší než v západním světě, je právě vysoká spotřeba zeleného čaje (přibližně tři šálky denně). Studie naznačují, že konzumace zeleného čaje může snížit riziko ischemické srdeční choroby a přispět k podpoře odbourávání tuků. Obsahuje zdravé bioaktivní sloučeniny, může zlepšit funkci mozku, zvyšuje spalování tuků a také může chránit mozek před stárnutím. Zajímavostí je, že zelený čaj může snížit zápach z úst.
Všechny čaje pocházejí ze stejné dřeviny Camelia Sinensis. Vyrábí se z ní zelený i černý čaj, které se mezi sebou liší způsobem úpravy:
- zelený čaj je nefermentovaný, vyrábí se sušením a pařením čerstvých listů, aby se deaktivovaly enzymy nazývané polyfenoly. To pomáhá předcházet oxidaci a fermentaci některých klíčových sloučenin v čaji, které mají zdravotní účinky.
- černý čaj je fermentovaný, před sušením a pařením prochází celou fází fermentace (kvašením). Ta vede k výrazně zvýšené oxidaci a následnému snížení konečné koncentrace některých klíčových zdravotních látek.
Pokud ale překročíte doporučenou dávku (uvádí se cca 3 šálky denně) a s příjmem zeleného čaje to přeženete, hrozí vám vedlejší účinky kofeinu, theaninu a katechinů, jako jsou: bolesti hlavy, zvýšený srdeční tep, nervozita, problémy se spánkem nebo třeba pálení žáhy. Theanin v zeleném čaji zvyšuje produkci žaludeční kyseliny, což může způsobit bolesti břicha, nevolnost a zapříčinit zácpu. Zelenému čaji by se proto měly vyhnout osoby trpící:
- opakovanými trávicími problémy
- nedostatkem železa nebo anémií
- úzkostí a depresemi
- problémy se srdcem
- těhotné a kojící
Těhotné a kojící ženy mohou vypít maximálně 1 šálek zeleného čaje denně. Kofein, katechiny i theaniny se totiž ukázaly být riskantní při těhotenství. Větší množství zeleného čaje může vyvolat potrat nebo způsobit zmíněné vedlejší účinky.
PRO OSTATNÍ MÁ ZELENÝ ČAJ NESPORNÉ VÝHODY A POZITVINÍ VLIV NA ORGANISMUS:
- posiluje koncentraci, duševní výkonnost a motivaci k výkonům (při sportu)
- chová se jako antioxidant
- zlepšuje schopnost soustředit se - tein v čaji podporuje činnost centrální nervové soustavy
- snižuje hladinu cholesterolu
- působí proti depresím
- má vysoký obsah vitamínů a minerálů
- podporuje trávení
- snižuje hladinu cukru v krvi u diabetiků
- je protirakovinný a protizánětlivý
- má antibakteriální účinek
- snižuje riziko trombózy a mrtvice
- posiluje cévy
- posiluje srdce a krevní oběh, snižuje riziko srdečních nemocí
- brání vzniku arteriosklerózy a napomáhá léčení
- upravuje činnost štítné žlázy
- působí proti vzniku revmatizmu
- brání tvorbě ledvinových a žlučníkových kamenů
- mírní žaludeční a střevní problémy
- brání vzniku zubního kazu, chrání zubní sklovinu
- oddaluje stárnutí
- je močopudný a má schopnost zbavovat tělo jedů
- je silně alkalickým nápojem, který působí proti překyselení
Zkuste tedy občas vyměnit šálek kávy za šálek zeleného čaje, určitě tak uděláte něco pro vaše zdraví.