Zázvor

POPIS A VLASTNOSTI ZÁZVORU

 

Zázvor je považován za superpotravinu zcela právem. Je jedním z bohatých zdrojů vitamínů, minerálů a spousty dalších prospěšných látek. Od pradávna je považován za všelék.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale), zastarale též zázvor pravý, je rostlina z čeledi zázvorníkovitých.  Oddenek se používá jako koření pod názvem zázvor. Nejčastěji je k dostání ve formě prášku, sirupu či kandovaného sušeného ovoce. V obchodech je známý v různě připravených formách jako zázvor černý (neoloupané oddenky) a zázvor bílý (oloupané oddenky) nebo ho můžeme ochutnat v japonských restauracích podávaný nejčastěji se sushi ve formě růžových nakládaných plátků zázvoru.

Začal se pěstovat asi před 2000 lety v Číně, kde byl využíván jako oblíbené koření. Z Číny putoval do Indie a odtud se s mořeplavci dostal i do Evropy. V českých zemích se objevil až ve 13. století, většinou smíchaný s exotickým kari.

Ze zázvoru se používá pouze oddenek. Ten obsahuje nejen aromatické látky a esenciální oleje, které zázvoru dodávají typickou vůni, ale také gingerol, díky jemuž má zázvor tak výraznou a pikantní chuť. Zázvor je rovněž bohatým zdrojem vitamínu A, B1, B2, B6, C, E, sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi, manganu či železa.

zázvor kořen zázvor květ zázvor čaj zázvorové sušenky

 

Proč se doporučuje:

  • posiluje přirozenou obranyschopnost organismu (imunitní systém)
  • má silné antioxidační účinky
  • podporuje činnost kardiovaskulárního systému
  • pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
  • podporuje normální funkce cest dýchacích
  • usnadňuje trávení
  • ulehčuje od cestovních nevolností

Níže máme recept na česnekový čaj, který je vhodný jako prevence před nachlazením a chřipkou a zároveň slouží pro posílení imunity.

Zázvorový čaj

1 lžička čerstvého zázvoru nakrájeného na jemné plátky
1 lžička medu
250 ml vroucí vody
Citrónová šťáva

Postup:
Plátky čerstvého zázvoru nakrájejte na plátky a zalijte je vroucí vodou. Nechte louhovat po dobu pěti minut, a poté dochuťte medem a citrónovou šťávou.