POPIS A VLASTNOSTI ZÁZVORU
Zázvor je považován za superpotravinu zcela právem. Je jedním z bohatých zdrojů vitamínů, minerálů a spousty dalších prospěšných látek. Od pradávna je považován za všelék.
Zázvor lékařský (Zingiber officinale), zastarale též zázvor pravý, je rostlina z čeledi zázvorníkovitých. Oddenek se používá jako koření pod názvem zázvor. Nejčastěji je k dostání ve formě prášku, sirupu či kandovaného sušeného ovoce. V obchodech je známý v různě připravených formách jako zázvor černý (neoloupané oddenky) a zázvor bílý (oloupané oddenky) nebo ho můžeme ochutnat v japonských restauracích podávaný nejčastěji se sushi ve formě růžových nakládaných plátků zázvoru.
Začal se pěstovat asi před 2000 lety v Číně, kde byl využíván jako oblíbené koření. Z Číny putoval do Indie a odtud se s mořeplavci dostal i do Evropy. V českých zemích se objevil až ve 13. století, většinou smíchaný s exotickým kari.
Ze zázvoru se používá pouze oddenek. Ten obsahuje nejen aromatické látky a esenciální oleje, které zázvoru dodávají typickou vůni, ale také gingerol, díky jemuž má zázvor tak výraznou a pikantní chuť. Zázvor je rovněž bohatým zdrojem vitamínu A, B1, B2, B6, C, E, sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi, manganu či železa.
Proč se doporučuje:
- posiluje přirozenou obranyschopnost organismu (imunitní systém)
- má silné antioxidační účinky
- podporuje činnost kardiovaskulárního systému
- pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
- podporuje normální funkce cest dýchacích
- usnadňuje trávení
- ulehčuje od cestovních nevolností
Níže máme recept na česnekový čaj, který je vhodný jako prevence před nachlazením a chřipkou a zároveň slouží pro posílení imunity.
Zázvorový čaj
1 lžička čerstvého zázvoru nakrájeného na jemné plátky
1 lžička medu
250 ml vroucí vody
Citrónová šťáva
Postup:
Plátky čerstvého zázvoru nakrájejte na plátky a zalijte je vroucí vodou. Nechte louhovat po dobu pěti minut, a poté dochuťte medem a citrónovou šťávou.