Mrkvous - mrkvový dort

Mrkvový dort
Doba přípravy – ikona
30 min
Doba vaření – ikona
45 min
Obtížnost – ikona
Střední
Počet porcí – ikona
12 porcí

MRKVOVÝ KYTIČKOVÝ DORT 

Dnes si ukážeme jednoduchý a vynikající mrkvový dortík. Pro odměření jednotlivých ingrediencí budeme potřebovat jen hrnek (250 ml). 

INGREDIENCE

3 hrnky najemno strouhané mrkve

2 hrnky mouky (1 hrnek jemné špaldové mouky a 1 hrnek celozrnné)

4 vejce

¾ hrnku řepkového oleje

1 hrnek hnědého třtinového cukru (nebo alternativní sladidla jako je med, čekankový sirup, erytritol atd.)

1 hrnek najemno nasekaných vlašských ořechů

2 lžičky sody

1 lžička mleté skořice

1 lžička vanilkové esence

Špetka soli

KRÉM

500 g tvarohu (použila jsem tučný, odstranila jsem všechnu tekutinu)

250 g zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu (10 % tuku)

2 lžíce medu (nebo alternativní sladidlo, mám vyzkoušený čekankový i javorový sirup i tekutou stévii) 

POSTUP

  1. Ušlehejte celá vejce s cukrem (nebo jiným sladidlem) a olejem
  2. Potom vmíchejte všechny ostatní ingredience
  3. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem nebo vystříkejte olejem (pečte při 180 stupních cca 40 min). Dobře propečte i vnitřek, zkontrolujte špejlí.
  4. Na krém si rozmícháme tvaroh (mascarpone) a kysanou smetanu se sladidlem
  5. Po zchladnutí korpusu ho rozkrojíme a naneseme polovinu krému, zbytkem potřeme vršek i strany dortu a dozdobíme ovocem a květinkami a dáme do lednice
šlehání Těsto korpus s krémem Dort