30 min
45 min
Střední
12 porcí
MRKVOVÝ KYTIČKOVÝ DORT
Dnes si ukážeme jednoduchý a vynikající mrkvový dortík. Pro odměření jednotlivých ingrediencí budeme potřebovat jen hrnek (250 ml).
INGREDIENCE
3 hrnky najemno strouhané mrkve
2 hrnky mouky (1 hrnek jemné špaldové mouky a 1 hrnek celozrnné)
4 vejce
¾ hrnku řepkového oleje
1 hrnek hnědého třtinového cukru (nebo alternativní sladidla jako je med, čekankový sirup, erytritol atd.)
1 hrnek najemno nasekaných vlašských ořechů
2 lžičky sody
1 lžička mleté skořice
1 lžička vanilkové esence
Špetka soli
KRÉM
500 g tvarohu (použila jsem tučný, odstranila jsem všechnu tekutinu)
250 g zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu (10 % tuku)
2 lžíce medu (nebo alternativní sladidlo, mám vyzkoušený čekankový i javorový sirup i tekutou stévii)
POSTUP
- Ušlehejte celá vejce s cukrem (nebo jiným sladidlem) a olejem
- Potom vmíchejte všechny ostatní ingredience
- Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem nebo vystříkejte olejem (pečte při 180 stupních cca 40 min). Dobře propečte i vnitřek, zkontrolujte špejlí.
- Na krém si rozmícháme tvaroh (mascarpone) a kysanou smetanu se sladidlem
- Po zchladnutí korpusu ho rozkrojíme a naneseme polovinu krému, zbytkem potřeme vršek i strany dortu a dozdobíme ovocem a květinkami a dáme do lednice