Léčba podle částí těla

OČI 

Zrak je nejdůležitější lidský smysl, díky kterému přijímáme až 80 % informací z vnějšího prostředí, a proto o něj musíme pečovat.

Nejprve základní popis skladby oka a jeho součástí, jeho funkcí a možných problémů:

  • Oční bělmo - bílé oční bělmo se stará o stabilitu oční koule. Skládá se z kolagenu a elastických vláken.
  • Přední a zadní oční komora - přední komora je prostor mezi rohovkou a duhovkou resp. čočkou. Zadní komora je prostor mezi duhovku a sklivcem. Oba prostory obsahují komorový mok.
  • Čočka - čočka je kromě rohovky odpovědná za spojování světelných paprsků a jejich ostré zobrazení na sítnici. Čočka může měnit svůj tvar a tím i sílu lomu a tím pomáhá při vidění do blízka. Tato vlastnost se nazývá akomodace. Akomodace je možná, protože čočka je obklopena elastickou tobolkou a závěsnými aparátem je spojena se svalem řasnatého tělíska. Snížením elasticity ve stáří se snižuje i akomodační schopnost, přičemž tehdy člověk potřebuje brýle na čtení. Čočka se skládá z transparentní tkáně. Bílkoviny v čočce ve stáří kondenzují, a tím mohou vést k rostoucímu optickému zhrubnutí čočky, a tím k takzvanému šedého zákalu.
  • Sklivec - sklivec vyplňuje 2/3 oční koule a svojí gelovitou konzistencí je spoluodpovědný za zachování formy oka, přinejmenším při poraněních oční koule. Sklivec je za normálních okolností čirý, a tím umožňuje dobré optické zobrazení. 98,5% sklivce tvoří voda. Ve stáří se rovnoměrná struktura sklivce může změnit. Tehdy dochází k nepravidelnému ztluštění, které člověk pociťuje jako "létající komáři" nebo podobné útvary, které se hýbou společně s pohyby oka. To může mírně omezovat vidění.
  • Duhovka - nejdůležitějším úkolem duhovky je regulace dopadajícího světla ve smyslu oslnění. Iris má centrální, kulatý, pohyblivý otvor, pupilu. Pupila se může pomocí dvou svalů zužovat nebo rozšiřovat. Obsah pigmentu pupily určuje její barvu: Modré oči jsou méně pigmentované, hnědé oči jsou silně pigmentované.
  • Řasnaté tělísko - umožňuje jednak změnu formy oční čočky, na druhé straně může ovlivnit odtok komorového moku. Vnější vrstva řasnatého tělesa produkuje komorový mok a předává ho do oka. 
  • Cévnatka - střední vrstvou stěny oční koule je cévnatka. Skládá se převážně z cév a představuje tak nejvíce prokrvené tkáně tělesa. Cévnatka se stará o výživu vnější sítnice. Svou pigmentací zabraňuje rušivému rozptýlenému světlu.
  • Sítnice - v sítnici leží fotoreceptory, které přijímáním světelných a barevných podnětů umožňují vidění. Fotoreceptory se dělí na čípky a tyčinky. Celkem 6,5 milionu čípků slouží barevnému vidění přes den, celkem 120 milionů tyčinek slouží černo-bílému vidění ve tmě. Různými místy a nervovými vlákny v sítnici se vedou signály fotoreceptorů zrakovými nervy dále na zrakovou dráhu v mozku. Centrum sítnice, takzvaná makula nebo "žlutá skvrna", je funkčně nejdůležitější částí sítnice. Makula je odpovědná za rozkládací schopnost a za barevné vidění. Zde je nejvyšší hustota receptorů, považuje se za oblast nejostřejšího vidění.
  • Zrakový nerv - přibližně 1,2 milionu nervových vláken se schází v hlavě zrakového nervu. Krátkým, kulatým, síťovým otvorem v sítnici vystupují ve svazcích a spojují se do zrakového nervu. Zrakový nerv probíhá 25 až 40 milimetrů v oční dutině a 10 až 15 milimetrů v lebce před tím, než se oba zrakové nervy spojí a kříží, aby pak spolu vústili do mozku.
  • Očnice - kostěná očnice je tvořena celkem sedmi, navzájem sousedícími lebečnímu kostmi. Hlavní část tvoří čelní kost, klínová kost, lícní kost a kost horní čelisti. Dvě místa jsou mimořádně křehké: dno očnice a část boční vnitřní stěny. To hraje roli zejména při úderech na oko, protože očnice se prudkým tlakem na tato místa může zlomit. Očnice má několik otvorů vzadu a vespod, kterými vedou nervy a cévy. Oční koule, tedy ta část, která se hovorově nazývá okem, vyplňuje zhruba 1/5 očnice. Zbytek je vyplněn tukovými a vazivovými tkáněmi, svaly, nervy a cévami.
  • Okohybné svaly - existují dva přímé a dva šikmé okohybné svaly. Jsou uloženy na oční kouli vždy nahoru, dolů, nalevo a napravo, jakož i šikmo venku nahoru a dolů a jsou odpovědné za její pohyb ve všech směrech pohledu. Je vhodné tyto svaly pravidelně procvičovat, zvláště, pokud trávíte hodně času u počítače (krouživé pohyby očí, střídání pohledů nahora a dolů, doleva a doprava).
  • Oční víčka - horní a dolní víčko jsou dva pohyblivé oční záhyby, jejichž nejdůležitějším úkolem je ochrana oční koule. Víčka se reflexně zavírají při vnikání cizích těles a při silném oslepeni světlem. I obočí a řasy zabraňují tomu, aby se do oka dostal prach a pot. Víčka se navíc pravidelným, mimovolným mrkáním starají o rovnoměrné rozdělení slzného filmu k rohovce. Na okraji víček se nacházejí mazové žlázy, které tvoří část slzného filmu. Tyto žlázy se mohou zapálit a pak se vyvinout na takzvaný ječmen - ječné zrno. Ječné (vlčí) zrno zpravidla během několika dnů dozraje a praskne. Hnis se vyplaví a místo se zahojí. Někdy se zánět může rozšířit i do hlubších žlázek a způsobit otok celého víčka. V případě, že je oteklé celé víčko, oko hodně bolí nebo když se ani po týdnu stav nelepší, je vhodné navštívit očního lékaře. Ten může zvážit nasazení antibiotické masti nebo očních kapek.
oko-detail borůvky pro lepší zrak Photo oči

5 hlavních zásad podporujících zdravý ZRAK pokud možno po celý život

  1. Chraňte oči před sluncem - noste kvalitní sluneční brýle. Pokud vystavujete oči příliš často ultrafialovým paprskům, zvyšuje riziko očních onemocnění. Především na horách a za letních veder, kdy je UV expozice největší, musí být brýle nenahraditelnou pomůckou, kterou budete mít vždy při sobě. Při výběru brýlí není až tak důležitá barva, ani tvar (i když slušet by vám měly ;-)), ale především ochranný filtr brýlí, který by měl blokovat 99 až 100 % UVA a UVB ultrafialových paprsků.
  2. Dopřejte očím nejlepší živiny – vědecké studie prokázaly, že některé potraviny snižují riziko očních onemocnění, které se často objevují s věkem, jako je makulární degenerace, šeroslepost nebo šedý zákal. Mezi tyto prospěšné potraviny patří nejenom všeobecně známá mrkev, ale především mořské ryby, listová zelenina (špenát, kapusta...), vajíčka, česnek a cibule a hlavně čerstvé ovoce (víno a nejvíc borůvky). Jako vynikající doplněk stravy pro podpoření ostrosti zraku a zbavení únavy očí,  doporučujeme Aloe elixír Bilberry, který navíc díky svému složení (extrakt Aloe Vera, extrakt Kombucha, borůvky) podporuje zároveň celkovou imunitu, dodá potřebné vitaminy a minerály a navíc působí na lidské tělo detoxikačně a protizánětlivě.
  3. Snažte se dodržovat zdravý životní styl - zní to jako klišé, ale i pro oči je to obrovská pomoc. To, že se budete snažit žít zdravěji, nekouřit, nepít tvrdý alkohol, hýbat se a nejíst často smažená a přeslazená jídla, vám vaše oči (a nejen ty), určitě v dobrém vrátí.
  4. Nebojte se chodit na preventivní prohlídky – s věkem se zvyšuje riziko očních onemocnění, proto bychom měli absolvovat pravidelné preventivní prohlídky u očního lékaře. Kompletní vyšetření zahrnuje vyšetření zraku, měření nitroočního tlaku a vyšetření očního pozadí.
  5. Dodržujte zásady práce s počítačem – dlouhá práce s počítačem velmi namáhá naše oči a má za následek různé nepříjemné příznaky (suché a bolavé oči, zamlžené vidění, bolesti hlavy apod.). Minimalizovat je můžeme například pomocí brýlí vhodných pro práci s počítačem, ale více nám pomůže pokusit se nezírat celé hodiny do zářícího monitoru. Možná znáte pravidlo 20/20/20 - tedy každých 20 minut se na dobu 20 sekund zadívat do vzdálenosti 20 stop (cca 6 m). Toto pravidlo je sice nejznámější, ale my doporučujeme v rámci vašeho zdraví používat spíš pravidlo 10/60/20, tedy co deset minut, věnujte jednu minutu pohledu do vzdálenosti nejméně 6 m (ideálně i do větší dálky). Respektování tohoto pravidla značně omezí riziko vzniku krátkozrakosti a uleví očním svalům, které jsou nutné pro zaostřování.

MOZEK

Je to 1,5 kg šedé nasáklé hmoty, která má údajně lidstvo vyvyšovat nad ostatní organismy??? Fakt je, že v poměru k velikosti těla má člověk opravdu největší mozek... Nutno však říci, že se často tak nechová, ale tuto polemiku přenechme na jinou debatu a pojďme si o mozku říct pár zajímavých faktů:

  1. Lidský mozek zabírá pouhé 2% hmotnosti těla, ale spotřebuje 20% veškeré energie, zároveň využívá 20% celkové spotřeby kyslíku.
  2. 78% mozku tvoří voda.
  3. Je v něm 50 až 100 miliard neuronů (buňka nervové tkáně).
  4. Každý neuron může vytvořit až 20.000 nervových spojení.
  5. Lidský mozek se s přibývajícím věkem zmenšuje a pozvolna degeneruje
  6. Mozek se dělí na levou hemisféru (ovládá pravou půlku těla - stará se o analytické a logické myšlení) a pravou hemisféru (ovládá levou půlku těla - má na starosti emoce, intuici, umělecké dovednosti atd.).

V dnešní době je již potvrzeno, že mozek se – podobně jako svaly – utváří v závislosti na aktivitě člověka samotného.

Zraková kůra se rozvíjí intenzívněji, je-li stimulována viděním a stejně tak i mozek – podobně jako sval – je udržován v kondici aktivitou (cvičením, pohybem). Duševní činnost je tedy jednou z prevencí demence, ke které lidské tělo s přibývajícím věkem inklinuje. V případě degenerativních onemocnění může snad pouze zpomalit jejich nástup, nikoli však úplně odvrátit geneticky danou diagnózu. Říká se, že délka života je nejméně z 25 % určena geneticky. Ať už je to jakkoli, pojďme se pokusit si prodloužit život alespoň tak, že se budeme snažit žít zdravě, zaměstnávat mozek i svaly a být celkově pozitivní co možná nejdéle. Protože dobrá psychika je klíčem ke spokojenému životu!

Pro zlepšení funkce mozku jsou dnes již na trhu různé doplňky stravy s obsahem Ginkgo biloby, Aloe vera, Kombuchy či jiných super potravin, bohatých na přírodní antioxidanty (vitamíny) jako jsou třešně, višně, borůvky, hroznové víno, ovoce acai atd. Ano samozřejmě, rozumné užívání těchto doplňků je vhodné, ale pokud tedy chcete takto nakopnout svoje tělo a mozek, doporučujeme ty opravdu 100% přírodní, bez jakýchkoli přídavků chemie nebo konzervačních látek.

Rozhodně lepší než cpát do sebe hrsti tobolek (nutnost rozpustného obalu, často nižší účinnost), tabletek (příměsové látky) nebo prášků (často přidána ochucovadla a barviva), je užívání ve formě přírodních sirupů či tekutin, které jsou zdravější, lépe stravitelné, mají rychlejší nástup účinku a jsou vhodnější pro lidi, kteří mají potíže s polykáním tablet či tobolek.

Mozek je náš nejsložitější a nejdůležitější orgán v těle, který řídí celou naší nervovou soustavu, kontroluje veškeré tělesné funkce (činnost srdce, trávení, řeč, myšlení, paměť i pohyb). Nezapomínejte na něj a cvičtě ho a podporujte ho, jak jen můžete! On se vám za to odvděčí.

mozek model Skutečný mozek Mozek ořech Nervová spojení mozku

SRDCE

Srdce je sval velikosti lidské pěsti. Ke své činnosti potřebuje značné množství živin i v klidu, natož při aktivitě... Společně s mozkem patří k největším „hladovcům". Z krve, která protéká věnčitými tepnami, si odebírá až 80 procent kyslíku. Zatímco u jiných orgánů obvykle nabídka krve vysoce převyšuje poptávku, srdci kvůli vysokým nárokům nezbývá moc rezerv. Bije přibližně 80× za minutu, což za 80 let života činí více než 3 miliardy úderů a přes 200 milionů litrů přepravené krve. Je tedy nezbytné udržovat své srdce a cévy v neustálé kondici.

O podpoře cévního systému a tedy srdce byste měli začít uvažovat, pokud máte sklon k rozšířeným, praskajícím žilkám, křečovým žílám či hemoroidům. Dále pokud máte často studené a těžké končetiny, bledou, špatně prokrvenou kůži nebo trpíte na otoky končetin. Existuje mnoho přírodních látek, které mohou pomoci uchovat zdravé cévy. Za nás opět doporučujeme pouze 100% přírodní produkty, které nebudou nijak zatěžovat váš organizmus chemií. Prášky na tlak či srdce používejte až jako poslední možnou pomoc, pokud samozřejmě pomineme zdravotní diagnózu vyžadující nezbytnost takových léků.

Srdce srdce-řez srdeční-tep srdce-ovoce-zdravá-strava

Sportujte, hýbejte se, choďte na procházky a snažte se zdravě jíst - to je základní recept pro zdravější srdce.

PLÍCE

S prvním nádechem přicházíme na svět, s posledním výdechem odcházíme. Je to naprosto nezbytný orgán pro funkčnost našeho těla.

Hlavním úkolem plic je přenos kyslíku ze vzduchu do krve a vylučování oxidu uhličitého z krve do vzduchu. Kyslík je nutný k chemickým reakcím, které probíhají v těle. Při těchto reakcích se tvoří nezbytná energie.

Plíce jsou houbovitý párový orgán, který zaujímá většinu hrudní dutiny. Jsou chráněny hrudní stěnou, která je tvořena dvanácti páry žeber a mezižeberními svaly. Plíce mají tvar kuželů se zaobleným vrcholem. Součástí dýchacích cest je dutina nosní, hltan, hrtan, průdušnice a průdušky, které se v plicích větví na menší průdušinky, ústící posléze do plicních sklípků (alveolů). Přenos kyslíku ze vzduchu do krve a vylučování kysličníku uhličitého z krve do vzduchu je důmyslně zařízeno na úrovni plicních sklípků a plicních kapilár (vlásečnic). Kyslík přestupuje přes jemnou buněčnou výstelku plicních sklípků a plicních kapilár do krve.

Při péči o své zdraví jen málokdo myslí na svoje plíce. Přijde nám naprosto automatické, že dýcháme a neřešíme to. Přitom poškození plic je dokonce třetí nejčastější příčinou úmrtí. Je třeba tedy se o své plíce starat.

Plice-v-tele plice-v-tele-zeny zdrave-nemocne-plice plice-zelenia-cigarety

Naše doporučení - choďte často na procházky, užívejte čerstvého vzduchu dosyta, pijte fenyklový čaj a hlavně NEKUŘTE

ŽALUDEK

Žaludek dospělého člověka pojme 1-2 litry rozmělněné potravy. Svalstvo žaludku vykonává pomalé rytmické stahy (2 - 4 za minutu), kterými se obsah žaludku promíchává a dále rozmělňuje. Hybnost žaludečního svalstva je ovlivňována přímo náplní žaludku - a to jak množstvím, tak složením potravy. Stoupá-li náplň žaludku, je jeho stěna stále více mechanicky drážděna a stahy jsou mohutnější. Z chemických látek nejvíce tlumí žaludeční stahy tuky, méně bílkoviny a nejméně cukry.

Chemická funkce žaludku je umožněna mechanickou úpravou potravy a zajištěna produkcí žaludeční šťávy. Žaludeční šťáva je produkována žlázkami žaludeční sliznice. Její denní množství závisí na množství přijaté potravy, ale v průměru se tvoří asi 1,5 - 2 litry šťávy za 24 hod. Žaludeční šťáva je čirá, bezbarvá a silně kyselá tekutina. Obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, pepsin, chymozin, žaludeční lipázu a mucin. Více než 99% šťávy tvoří voda. Kyselina chlorovodíková (HCl) okyselí obsah žaludku, působí bobtnání vaziva (bílkovin) přijatého v masité potravě a rozkládá zeleninu.  Tato HCl aktivuje pepsin a usmrcuje choroboplodné zárodky, čímž dezinfikuje žaludeční obsah. Ničí i kvasinky a zabraňuje proto kvašení žaludečního obsahu.

Zředěné a se žaludeční šťávou promíchané potravě se říká chymus, který je ze žaludku v malých dávkách protlačován do dvanáctníku.

Potrava zůstává v žaludku různě dlouho. Tekutiny žaludkem pouze protékají, ale na tuky bohatá potrava opouští žaludek za 5 - 7 hodin a strava obsahující převážně cukry, již za 3 - 4 hodiny.

Mezi nejčastější nemoci žaludku patří gastritida, která se projevuje nejčastěji nevolností, nadýmáním, ztrátou chuti k jídlu a hlavně nepříjemnými křečemi v žaludku. Ke vzniku zánětu žaludeční sliznice přispívají zejména špatné stravovací návyky a stres. A ruku na srdce – obojího si dnes „užíváme“ víc než do sytosti.

Při současném hektickém tempu si vlastně už ani neuvědomujeme, jak moc stres škodí našemu tělu. Nemyslíme samozřejmě nesmět jednou za čas zhřešit - přes týden pracujeme za dva a pak si naplánujeme víkendové lenošení na gauči u televize, dáme si polední smaženou rychlovku ve fast foodu nebo si dáme na večerní akci pár sklenek vína. Pokud se však podobné úlety opakují příliš často, nebo se dokonce stanou pravidlem, tělo nám to časem vrátí. Někdy se potíže projeví až po delší době, o to jsou však intenzivnější. Už se vám to taky stalo? Pak je načase provést některé změny v životosprávě, a to ideálně ještě dřív, než se z akutních problémů stanou chronické.

zaludek-model detoxikace-tela zaludek-reflux zklidnujici-caj

RADY PRO ZDRAVÝ ŽALUDEK

1. Zařaďte víc zásadotvorných potravin


Zkuste se zamyslet nad tím, co svému žaludku servírujete. Ládujete se tučnými a smaženými jídly? Jste po nich další dvě hodiny v útlumu? Dáváte si různé rychlovky, sladké pečivo, uzeniny, slané pochoutky, instantní "mňamky" a přeslazené limonády? Potom se nedivte, že máte rozhozené zažívání. Na tom, co jíte, hodně záleží! Dejte přednost lehčím pokrmům a do jídelníčku zařaďte dostatek čerstvého i tepelně zpracovaného ovoce a zeleniny. Obsahují velké množství výživných látek (vitaminů, minerálů, enzymů a vlákniny), které pomáhají posouvat pH v organismu k těm správným hodnotám - krev by měla mít pH mezi 7,35 až 7,45, přičemž ideální hodnota pH je 7,4. Kolísání pod 6,8 a nad 7,8 může vést k vážným zdravotním problémům a dokonce až ke smrti.

Všechny ty nepříjemné pocity v oblasti žaludku (a další trávicí potíže) způsobuje ve většině případů právě překyselení. Nejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny jsou cukr, alkohol a maso. K lepšímu trávení přispívá i konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny (celozrnné pečivo, luštěniny, pohanka, divoká rýže, ovesné vločky, ořechy, olejnatá semínka).

2. Pijte čistou vodu, fenyklový čaj a čerstvé zeleninové šťávy

Při akutním zánětu, kdy je nutné snížit množství jedovatých látek, které dráždí sliznici, vynechte alkohol, nikotin, kávu a silně kořeněná jídla. Naopak si dopřejte větší množství čisté vody bez bublinek. Vhodná je i čerstvá zeleninová šťáva s vodou (ideálně poměr 1:1) – vynikající detoxikační účinek mají rajčata, celer, petržel, karotka, červená řepa, bílé zelí, pórek či kapusta (pokud je na vás kombinace čistě zeleninová moc, doporučujeme přidat jablečnou šťávu, která celý nápoj zjemní a chuťově vylepší). Naordinujte si alespoň 3-denní očistnou kúru, která funguje i jako výborná prevence: 3krát denně vypijte 200 ml šťávy z bílého zelí nebo kapusty. Šťávu připravujte každý den čerstvou a jednotlivé porce uchovávejte v ledničce. Pijte ideálně až 1 hodinu po vyndání z lednice, kdy bude mít již pokojovou teplotu, protože studené nápoje jsou všeobecně špatné pro náš metabolismus a tělo musí vydat příliš energie na jejich zpracování.

Máte-li pocit těžkého žaludku, doporučujeme fenyklový čaj. Obsahuje různé antioxidanty a další sloučeniny, které jsou pro naše zdraví mimořádně přínosné. Mezi jeho přínosy patří lepší trávení, podpora imunity. Fenykl se také používal po staletí k léčení respiračních poruch. Tato bylina se také používá k léčbě kataru v horních dýchacích cestách. Fenykl také pomáhá uklidnit křeče v dýchacím systému. Čistí průdušky a udržuje na uzdě respirační onemocnění. Fenykl je obecně dobrý pro plíce. Navíc jeho obsažené látky mají uklidňující účinek na hladké svalstvo trávicího traktu a pomáhají při střevních a žaludečních potížích. 

Pokud se vám pocity těžkého žaludku vracejí, zkuste Kombucha-Kombooster. Je to skvělý pomocník pro regulaci trávení a podporu zdraví. Pochází z Dálného východu, kde bylo její kouzlo objeveno již tisíce let zpátky. Dnes se používání Kombuchy postupně rozšiřuje po celém světě nejen díky všudypřítomnému Covidu, ale celkově díky rostoucímu počtu civilizačních chorob. Jen opět malé doporučení, konzumujte Kombuchu pouze přírodní a ze zaručeného zdroje. Pokud si koupíte šumivou limonádku ve zdravé výživě je to určitě lepší než nic, ale chcete-li koncentrát, který má násobné a prověřené účinky, užívejte extráty - LifeBooster nebo Kombooster. Případně v kombinaci s Aloe vera ve formě elixírů. Tyto přírodní funkční potraviny také napomáhají upravit reflux.

Příznaky jícnového refluxu

  •     pálení žáhy, což je pocit pálení na hrudi, který se zpravidla dostavuje po jídle nebo v noci,
  •     nevolnost a někdy i zvracení (zejména u kyselých jídel a nápojů),
  •     nakyslý zápach z úst,
  •     bolest na hrudi,
  •     ztížené polykání,
  •     pocit hrudky v krku,
  •     potíže s dýcháním,
  •     dlouhodobě neléčený jícnový reflux mívají za následek chronický kašel, zánět hrtanu, zhoršené astma a poruchy spánku

Co často přispívá ke vzniku refluxu

  • nadváha a obezita a sním spojené přejídání (noční útoky na ledničku)
  • těhotenství
  • poruchy pojivové tkáně
  • gastroparéza neboli neschopnost žaludku se správně vyprázdnit
  • dlouhodobý stres
  • kouření
  • zvýšená konzumace alkoholu, šumivých nápojů a citrusů
  • nadměrná konzumace nevhodných, především tučných a smažených jídel
  • nedostatek pohybu atd.

Na reflux tedy doporučujeme spíše potraviny neutralizující žaludeční šťávy, jako jsou:

okurky, brambory, mléko a mléčné kaše (klidně i ovesné), listová zelenina, avokádo atd.

Doporučení na závěr

Pokud možno se vyvarujte se stresu. Dbejte na pravidelný přísun jídle během dne spíše po menších porcích. Vždy se na jídlo soustřeďte, přemýšlejte, co máte na talíři a nehltejte!

 

JÁTRA

Největší žláza v lidském těle, vážící asi 1,8 kg u mužů a 1,3 kg u žen. Jsou nezastupitelným orgánem v těle, který má přes 500 funkcí a nachází se v oblasti pravých dolních žeber.

Pro život nepostradatelná játra mají kromě jiných úkolů i následující funkce:

  • zpracovávání živin vstřebaných trávicím traktem
  • ovládání krevních hladin tuků, aminokyselin a glukózy
  • boj proti infekcím, které se dostaly do krevního oběhu, a to pomocí Kupferových buněk, které pozřou všechny cizorodé organismy
  • neutralizace, ničení a vylučování toxinů a jiných látek
  • výrobu žluči
  • je skladištěm škrobů, ze kterých se dá v případě potřeby vytvářet energie
  • ukládání železa, vitamínů rozpustných v tucích a jiných důležitých nutrientů
  • přeměnu živin na energii
  • výrobu, rozkládání a regulaci hladiny mnoha hormonů
  • tvorbu bílkovin zodpovědných za většinu chemických reakcí v těle

Játra mají velkou regenerační schopnost, kterou však často přeceňujeme. Málo se hýbeme, přejídáme se nevhodným jídlem (především průmyslově zpracované potraviny s velkým množstvím barviv, konzervantů, sladidel a ztužených tuků) a holdujeme alkoholu a kouření. Tím vším játra přetěžujeme a zaděláváme si na zdravotní problémy. 

Říkáte si, proč je třeba čistit detoxikační orgán? Protože právě játra jsou králem detoxikace a neustále pracují na tom, aby byly z krve odfiltrovávány škodlivé látky. A i když se snažíme žít sebezdravěji, jednou za čas je vhodné jim ulevit a pomoci sami sobě s jejich očistou.

Na detoxikaci a regeneraci jater platí pitný režim. V pitném režimu by měla figurovat hlavně voda ochucená čerstvě vymačkanou citronovou šťávou nebo jaterní čaje s bylinkami, které podporují normální činnost jater. Dále se doporučují bylinky, především Ostropestřec mariánský. Dalším skvělým pomocníkem je KURKUMA a KOMBUCHA a ALOE, vše pokud možno přírodně zpracované bez přídavných látek.

ŽLUČNÍK

Žluč se vytváří v játrech a využívá žlučník jako zásobník. Po jídle pak žluč odtéká prostřednictvím žlučovodů do tenkého střeva, kde pomáhá s trávením tuků. Průměrně tělo vytvoří kolem půllitru žluče denně. Když se ale nezdravě stravujeme, žlučník přemáháme a ten pak bolí. Často dochází i k velmi bolestivým záchvatům, tvorbě žlučových kamenů a v krajním případě i k poškození funkce celého žlučníku. 

Než při podráždění žlučníku sáhnete po lécích (choleretika), pokuste se věnovat prevenci.

Když už problém se žlučníkem opravdu nastane, snažte se nejíst a pouze popíjet hořký čaj. Ideální bylinky pro úlevu žlučníku jsou máta peprná, ostropestřec, dobromysl nebo řapík.  Nic nejezte dokud bolest neustane a průběžně popíjejte čaj. Až bolesti přejdou, začněte pomalu jíst suché rohlíky (ne čerstvé) nebo suchary.

Když se problémy často opakují, je nutné přejít k odstranění žlučníku. Pokud se přece jen operaci nevyhnete, je důležité, abyste poté dodržovali dietu po odstranění žlučníku.

Žlučníková dieta a dietní doporučení

První den po operaci je nutné dostatečně pít, abyste si pročistili organismus. Vhodné jsou žlučníkové čaje. Vyhýbejte se černé kávě, která dráždí žlučník! Další den si můžete dát poctivý vývar. Poté jogurt nebo třeba krupicovou kaši. Konzumujte stravu s co nejnižším obsahem tuků. Je třeba snížit i množství zdravých olejů, oříšků, másla, avokáda a vajec. Dodržujte pravidelnost v jídle a mezi jídly si ponechte dostatečný prostor na strávení jídla - ideálně je jíst 3x denně po 5 - 6 hodinách. Hlídejte si pitný režim - ideálně byste měli vypít 2 litry čisté vody a 2 hrnečky vašeho bylinného čaje. Vyhněte se studeným nápojům a jídlům přímo z ledničky.

LEDVINY

Ledviny jsou nepostradatelný a inteligentní filtrační orgán v zadní části dutiny břišní, v oblasti beder. Ochranu proti chladu a otřesům jim poskytuje tukové pouzdro. Ledviny svým tvarem připomínají fazole délky 10-12 cm. Filtrují krev, aby se z ní odstranily látky, které tam nemají své místo, které jsou přebytečné a můžeme je nazvat „odpadní“. Ledviny vrací do krve zpět to, co tam patří. A proto jsou tak důležité.

Jejich pravidelná a cílená detoxikace je pro naše zdraví velice prospěšná. Zatížení ledvin s sebou přináší riziko mnohých potíží, a to nejen urologických, ale také například kardiovaskulárních.

 

Detoxikaci ledvin lze přírodní cestou podpořit, kromě dostatku vody, buď bylinkami nebo speciálními bio extrakty ve formě nápojů:

  • vhodné bylinky: zlatobýl, kopřiva, lopuch, jalovec, petržel, stračka révolistá, bříza, libeček, lichořeřišnice, jahodník, šípek
  • vhodné nápoje: mix kombuchy, aloe vera a bobulovin, ideálně třešně nebo višně

Ledviny nejsou tak často v centru zájmu, jako je tomu u srdce nebo jater, ale jsou pro naše celkové zdraví neméně důležité.  Ledviny pomáhají odstranit přebytečnou vodu, odpadní látky a toxiny z těla ve formě moči, a také udržují rovnováhu tekutin a elektrolytů v těle.

Vypsali jsme pro vás 7 základních doporučeným potravin, které podporují zdraví a správnou funkci ledvin: 

 

  • Bobuloviny
    Třešně, višně, jahody, brusinky, borůvky a další podobné ovoce jsou také výtečné pro ledviny - mají vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové a manganu. Jsou zároveň silnými antioxidanty s protizánětlivými vlastnostmi, které vyživují a ochraňují zdraví ledvin.
  • Ryby
    Zejména tučné ryby jako je losos nebo sardinky obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou silně protizánětlivé. Bylo zjištěno, že pravidelná konzumace těchto ryb snižuje hladinu proteinů v moči pacientů s diabetem.  
  • Zelí
    Zelí je vynikající jídlo pro zdraví ledvin, protože obsahuje silné antioxidanty, které pomáhají ochraňovat ledviny před poškozením volnými radikály. Zelí je také bohatý zdroj vitaminů B, C a K, které podporují zdraví ledvin stejně jako i vláknina a kyselina listová.
  • Olivový olej
    Kyselina olejová v olivovém oleji snižuje oxidační poškození ledvin, její polyfenoly pomáhají snižovat množství zánětů a podporují celkové zdraví ledvin. K tomu účelu je dobré použít extra panenský olivový olej, abychom přijali maximum jeho zdravotních pozitiv. 
  • Česnek a cibule
    Protizánětlivé vlastnosti česneku chrání ledviny před problémy, které se záněty souvisejí. Zároveň může také chránit ledviny před těžkými kovy a jejich potenciálně škodlivými vedlejšími účinky. Můžeme ho použít čerstvý, práškový nebo ve formě česnekové pasty. Antioxidační vlastnosti cibule mohou pomoci čistit a detoxikovat ledviny a podpořit tím celkové zdraví ledvin. Cibule má nízký obsah draslíku, kterého nadbytek může znamenat problém pro lidi s onemocněním ledvin, ale i vysoký obsah chromu, který je potřebný pro dobrou funkci ledvin.
  • Jablka
    Jablka, která jsou bohatá na vlákninu a mají silné antioxidační vlastnosti, jsou skvělá pro zdraví ledvin. Také bylo prokázáno, že pomáhají snižovat riziko vzniku infekce močových cest a ledvinových kamenů. Jsou výborným zdrojem mnoha vitaminů a minerálů.