Karela

POPIS A VLASTNOSTI KARELY (Momordica charantia)

Karela (někdy také nazývaná bitter lemon nebo hořká okurka) je plazivá, tropická popínavá rostlina s bylinnými výhony dlouhými až 5 m. Vyskytuje se v tropické Asii, Africe a Jižní Americe.

K léčebným účelům se využívají semena a plody podobné okurce. Plod je výrazně rýhovaný, bradavičnatý s drsným povrchem. Jeho délka může být i půl metru.

V Asii je karela hojně využívána pro stabilizaci organismu - posilení imunity, čištění játer, snížení a regulaci hladiny cukru v krvi. Karela také obsahuje železo, vitamín B a C a má proti plísňové a antibakteriální účinky. 

Chutná podobně jako nakládané okurky s jemně nahořklým podtónem. 

Karela-plody Karela-řez Karela-plody Karela-průřez

 

Obsahové látky působí současně na více místech v těle – stimulují periferní a kosterní svaly k využití glukózy, inhibují střevní vychytávání glukózy, inhibují glukoneogenní enzymy a regenerují β-buňky slinivky břišní.

Při vaření se nejčastěji používá do omáček nebo do kari. U nás je nejčastěji k dostání v konzervované podobě, takže už nevyžaduje složitou tepelnou úpravu.