Jahody

JAHODY

To, jež chuti lahodí, dává přednost jahodí, plody jahodníku zralé, nejen chutné, ba i zdravé.

Tohle královské ovoce se na našem území začalo více pěstovat v 19. století v oblasti Neveklovska. O popularitu se postaral nájemce hospodářského dvora Svatovítské kapituly v Teletíně – Chlístově, Rudolf Strimpl, když si v roce 1896 nechal z Ameriky poslat první sadbu polních jahod.

Jahody obsahují vysoký podíl vitamínu C, který kromě celkové ochrany a podpory imunity, zvyšuje látkovou přeměnu. „Jahody dále obsahují i vitaminy skupiny B, jako je kyselina listová, riboflavin, kyselina pantothenová, pyridoxin (vit. B6), vitamín K, betakaroten (provitamín A) a menší množství vitaminu E. Dále obsahují měď a draslík, a především stopový prvek mangan, který zasahuje do celkového metabolismu organismu. Je důležitý pro tvorbu krve, pro správný růst kostí, vyživuje nervy a mozek, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost štítné žlázy a podporuje libido.

Třísloviny v nich obsažené působí protizánětlivě a antibakteriálně. Ve střevech na sebe vážou těžké kovy a pomáhají proti trávicím obtížím.

Jahody také ale patří mezi alergeny. Alergie na jahody způsobují organické kyseliny, které toto ovoce obsahuje. Jedná se o kyselinu jablečnou, citronovou, chininovou, šťavelovou a salicylovou. Právě tyto látky jsou ale důvodem, proč jahody tak krásně voní a chutnají.

Jahody obsahují 90% vody, jsou tak vhodné i jako dietní jídlo.

Jahody Květy jahodníku Jahody v dlani jahodník rostlina

Seznam účinků jahod:

  • zlepšují funkce srdce a mozku – jahody (spolu s borůvkami) obsahují fytochemikálie, vitamín C a draslík, který pečuje o správnou činnost mozku
  • snižují vysoký tlak - zlepšují proudění krve v arteriích
  • posilují imunitu – především díky vysokému obsahu vitamínu C
  • vysoký antioxidační účinek - jahody mají jeden z největších antioxidačních účinků z veškerého ovoce (spolu s Acai; po nich následují slívy, pomeranče a hroznové víno. Antioxidační účinek tohoto ovoce se určoval podle jeho schopnosti neutralizovat oxidující volné radikály. Antioxidační schopnosti jahod vyplývají hlavně z obsahu vitaminu C, bioflavonoidů a antokyaninů.
  • vhodné proti cukrovce - díky obsahu ellagických kyselin jsou jahody báječným pomocníkem pro snižování hladiny krevního cukru
  • působí jako prevence mrtvice
  • léčí artritidu a dnu - jahody působí diureticky (zvyšují produkci moči) a díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové. Proto se doporučují při dně a dnové artritidě
  • jsou vhodné při dietě - pomáhají při úpravě hmotnosti
  • v těhotenství se doporučuje konzumace jahod – kyselina listová v nich přispívá k prevenci výskytu novorozeneckých vad
  • proti zácpě - jahody jsou bohaté na rozpustnou rostlinnou vlákninu a ulehčují pohyb stolice střevy
  • posilují kosti a vlasy - Vitamíny C a K, mangan a draslík v jahodách pomáhají zlepšit stav kostí a podporují přítomnost vápníku v těle.
  • pečují o oči - jíst jahody mohou zabránit potížím jako jsou suché oči, poruchy vidění a zvýšená náchylnost k infekcím. Flavonoidy a další látky v jahodách pomáhají prevenci řady očních chorob, protože odchytávají volné radikály. Díky draslíku přispívají k vyrovnávání tlaku v očích
  • zinek v jahodách údajně působí i jako afrodiziakum
  • pečují o kůži - kyselina salicylová, alfa-hydroxy-kyselina (AHA) a kyselina ellagická brání akné, snižují hyperpigmentaci a odstraňují mrtvé kožní buňky.