Imunita z přírody

 

CO JE VLASTNĚ IMUNITA?

 

Je to schopnost organismu (obranyschopnost) bránit se proti patogenům pocházejícím jak zvenku, tak zevnitř těla (viry, bakterie, toxiny, nádorové buňky atd.).

Představme si náš imunitní systém jako obranný val, který nás chrání před nájezdem škodlivých barbarů - bakterií, virů a parazitů. K tomu, aby náš obranný systém pracoval správně a naše tělo bylo zdravé, potřebuje z potravy přijímat důležité živiny, jako jsou vitamíny, minerály atd. Naše strava tedy musí být pestrá a bohatá na tyto živiny a pokud tomu tak není, je potřeba je tělu dodat. A to ideálně samozřejmě v nejpřirozenější přírodní formě. Není řešením cpát se denně hrstmi prášků a tobolek…

Přírodní zdroje jsou účinnější než syntetické a příliš vysoké dávky syntetických zdrojů nám mohou navíc způsobit řadu vedlejších účinků, dokonce i samotný oxidační stres.

Pro naši obranyschopnost jsou nejdůležitější přírodní látky – antioxidanty. Ty si dokážou poradit s volnými radikály. A co to vlastně znamená?

Všichni to známe a denně jsme s tím ve styku - znečištěné ovzduší, sluneční záření, nesprávný životní styl, kouření, konzumace alkoholu, nevhodná strava, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak příliš náročné pohybové aktivity, stres... To vše jsou faktory, které stojí za vznikem celé řady civilizačních chorob v důsledku nadměrného množství volných radikálů v organismu a škodlivého oxidačního stresu.

Volné radikály vznikají především jako přirozená součást pochodů v celém lidském těle. Do těla se nám ale dostávají i nepřirozeně – jak již bylo výše zmíněno – ze znečištěného ovzduší, z vdechování cigaretového kouře, z alkoholu, z drog, léků či jiných toxických látek. Jakmile však množství volných radikálů přesáhne únosnou mez, přispívají k rychlejšímu opotřebování buněk i tkání. Začnou je dokonce poškozovat. Záludné na nich bývá, že nebolí, nejsou vidět ani slyšet. Pozdní zjištění po lékařském vyšetření, že máme v důsledku přílišného množství těchto radikálů třeba narušenou výstelku cév, tkáň jater, kloubů nebo další fyzické problémy, může být velmi nemilé.

Proto je nutné hledat přirozené a účinné pomocníky, kteří dokážou tyto volné radikály neutralizovat, a to jsou právě ANTIOXIDANTY.

 

Antioxidanty-maliny Borůvky Višně zelenina

ANTIOXIDANTY V POTRAVINÁCH

 

Část antioxidantů si náš organismus dokáže vyrobit v játrech, část jich získává z potravy, především z rostlinné stravy, tedy zeleniny či ovoce. Antioxidantů existují stovky - jako ochrana proti nejrůznějším vnějším vlivům.

Za nejbohatší zdroje antioxidantů v rostlinné říši jsou považovány ty, které mají více barevného pigmentu či intenzivní chuť. Různé barvy většinou znamenají různé skupiny vitamínů a antioxidantů. Mezi ovocné mistry v množství antioxidantů patří především borůvky, višně, brusinky, rybíz, maliny, ostružiny (lesní ovoce obecně), ale také rakytník a hlavně exotické ovoce jako acai, černé goji, noni či aronie.

U zeleniny se bavíme hlavně o cenné nutriční hodnotě brokolice, špenátu či kapusty. Živiny v nich obsažené se sice obtížně vstřebávají, ale mohou naši stravu příjemně obohatit. Podobně jako řasy - např. sladkovodní řasa Haematococcus pluvialis obsahuje nejsilnější známý antioxidant na světě – astaxanthin.

Mezi další skupinu přírodních antioxidantů patří koření a bylinky. Jedná se například o oregano, majoránku, skořici, kurkumu, rozmarýn a hřebíček.

Další potraviny bohaté na antioxidanty jsou například rostlinné oleje (především panenský olivový olej), ořechy, luštěniny, houby (hlíva ústřičná, shiitake), kombucha, kakaové boby, káva, čaj nebo dokonce červené víno (těm co jsme udělali radost pouze doplňujeme informaci, že doporučená dávka u žen odpovídá 2 dl vína denně, u mužů se jedná o 2 až 4 dl).

Mezi antioxidanty se dále řadí:

vitamíny A, B6, C, E

zinek

selen

koenzym Q10

fenoly a karotenoidy, jako je beta-karoten, lutein, zeaxanthin

pycnogenol

alfa-lipoová kyselina

bioflavonoidy (resveratrol, katechin) atd. 

10 ZPŮSOBŮ JAK POSÍLIT IMUNITU

1.     SPORTUJTE, HÝBEJTE SE

 

Aktivní pohyb a sportování patří k základům zdravého životního stylu. Tím, že budete pravidelně rozvíjet svou fyzickou kondici, budete zároveň posilovat váš imunitní systém.

S tím samozřejmě souvisí i váš celkový zdravotní stav, který byste měli díky pravidelnému pohybu (alespoň 1 hodinu denně) udržovat v dobrém stavu. Jde především o prevenci případných srdečních onemocnění, osteoporózy (řídnutí kostní tkáně) a dalších i civilizačních chorob.

Nemusí jít hned o „megasportovní“ výkony. Stačí začít více chodit pěšky, občas si zaběhat, zacvičit, zaplavat, projet se na kole či koloběžce, zkusit nějaký nový sport s přáteli nebo členy rodiny, nordig walking atd. Zkrátka přizpůsobit pohyb kondici a věku, tak aby vám dělal radost a přinášel potěšení. A nejde jen o pohyb jako takový, ale především o zmírnění celkového stresu a vyplavení správných hormonů, které prospívají vašemu organismu.

 

2.     DODRŽUJTE PITNÝ REŽIM 

Denní příjem dostatku tekutin je naprosto zásadní pro správnou funkci těla. Pokud dostatečně pijeme (především čistou vodu), napomáháme přirozenému čištění těla – detoxikaci. Pro zpestření pitného režimu doporučujeme i bylinkové čaje, ověřené přírodní potravinové tekuté doplňky nabité vitamíny a minerály a také ovocné či zeleninové smoothies, která nám dodají kromě vitamínu a dalších zdravých složek, také velké množství energie. Optimální množství vypitých tekutin za den je u každého rozdílné a nechce se nám psát, že je nutné vypít 3 l denně (i když se to v tabulkách uvádí jako denní množství pro dospěláka), protože je to velmi individuální a každý by tak měl odhadnout sám či s pomocí odborníka, kolik by měl být denní příjem tekutin právě v jeho případě.

 

3.     JEZTE PESTROU A VYVÁŽENOU STRAVU

Stejně jako je důležitý pravidelný pohyb, tak je nezbytná pro správné fungování těla i pravidelná strava. Samozřejmě že je nám jasné, že není dobré jíst ve stresu, v rychlosti, přes den ve stoje jen tak něco zhltnout a večer pořádat orgie před ledničkou…

Tímto stylem nejenom nahráváte problémům s trávením a postupným přibíráním na váze, ale také oslabujete váš imunitní systém.

Chcete-li pro sebe udělat to nejlepší a začít posilovat imunitu, začněte jíst bez stresu, v pravidelných intervalech, menší porce a hlídat si, co přesně jíte (to že budete jíst pravidelně v menších porcích bůček, párky, tlačenku a dorty vám úplně neprospěje… Chce to prostě kvalitní a čerstvé suroviny. Především ovoce a zelenina, které jsou plné antioxidantů.

 

4.     ZAJISTĚTE TĚLU DOSTATEK VITAMÍNŮ

Je vědecky prokázáno, že k normální činnosti imunitního systému přispívají vitamin C, D, E zinek, selen, hořčík a další vitamíny a stopové prvky. Není nic jednoduššího než tyto vitaminy a minerály přijímat ve formě ovoce, zeleniny a dalších zdravých potravin. Doporučuje se ale hledět na kvalitu, ideálně BIO, a v případě, že tušíme, že těchto důležitých složek potravy nepřijímáme dostatek, naučit se doplňovat je z přírodních potravinových doplňků. Rozhodně ale tělu nepomůžeme, když do sebe budeme ládovat haldy „zdravých“ prášků a tobolek s pochybným obsahem. Doporučujeme opravdu 100% přírodní doplňky stravy bez náhražek, ideálně spíše v tekutém stavu pro lepší vstřebatelnost a nezatěžování trávicího traktu, bez konzervantů, glutenu, zahušťovadel, barviv atd. Zkrátka BEZ CHEMIE!

 

VITAMIN C: bobulové plody – acai, višně, maliny, borůvky, arónie, citrusové plody, noni, kustovnice (především ta černá - black goji), rakytník, kapusta, zelí, špenát

VITAMIN D: mořské ryby (losos, tuňák, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky, játra, houby šiitake, ořechy 

VITAMIN E (Tokoferol): pšeničné klíčky, ořechy, sója, máslo, mléko nebo rostlinné nerafinované oleje, listová zelenina, maso savců

PREBIOTIKA (nezbytná pro správné trávení, živná půda pro probiotika – především vláknina inulin): jablka, banány, česnek (přírodní antibiotikum), cibule (detoxikace), chřest, pórek, artyčoky, semínka, vlašské ořechy, houby

PROBIOTIKA (nezbytná součást imunitního a trávicího systému): kysané mléčné výrobky, nakládaná zelenina, jogurty, tempeh, kombucha

 

5.     OTUŽUJTE SE

Otužování patří k účinným způsobům, jak zvyšovat obranyschopnost organismu. Neznamená to však, že se prostě jeden den rozhodnete a skočíte střemhlav do ledové Berounky… Začněte postupně s otužováním třeba ve sprše tak, že budete střídat teplou vodu se studenou a postupně teplotu studené vody snižovat. Interval pod studenou vodou postupně prodlužujte, ale nedoporučujeme přesahovat 2, max. 3 min. Nic se nemá přehánět a my nechceme tělu způsobit teplotní šok. Další ideální varianta je procedura saunování či kryosauna.

 

6.     CHOĎTE DO PŘÍRODY

Aktivní pohyb na čerstvém vzduchu je k nezaplacení a taková procházka lesem nebo parkem je naprostým balzámem pro duši i tělo. Nejen že si pročistíte hlavu a rozhýbete klouby, ale také pomůžete imunitnímu systému. Pobyt venku za jakéhokoli počasí, pomáhá tělu vyrovnávat se s různými viry, bakteriemi a škodlivými látkami. Tělo se tak stává přirozeně odolnější. Najděte si proto čas na pravidelné procházky a už se nevymlouvejte, že to zrovna nejde.

 

7.     NAUČTE SE RELAXOVAT 

Říkáte si, to je teda rada… ale myslíme to opravdu vážně. Studie opravdu ukazují, že dlouhodobý stres bez odpočinku může oslabovat náš imunitní systém. A je dokázáno, že mnohá onemocnění bývají způsobena právě vyčerpáním. Mírný stres po krátkou dobu našemu organismu neuškodí. Naopak, pomáhá tělu připravit se na výzvu. Ale pokud stresová zátěž trvá příliš dlouho, je to špatně.

Relaxace je tedy vhodným způsobem, jak psychiku navrátit do vyrovnaného stavu a ustálit současně i možné negativní projevy imunitního systému.

 

8.     DODRŽUJTE SPÁNKOVÝ REŽIM 

Kvalitní spánek je jasným klíčem ke zdraví. Nezdravý životní styl, stres, nepravidelná pracovní doba, ale i přetopené ložnice mohou vést k nekvalitnímu spánku, poruchám spánku a nespavosti. 

Poruchy spánku nejsou v dnešní době nic výjimečného. Výskyt spánkových poruch je častější zejména u seniorů nad 65 let věku a mohou vznikat i v souvislosti s již zmiňovaným se stresem a nadměrnou psychickou zátěží.

Bez dostatku spánku nemá náš imunitní systém dostatek síly v boji s nemocemi a vnějšími škodlivými vlivy. Většina dospělých potřebuje asi 7 až 9 hodin spánku denně, i když je to dosti individuální.

Chcete-li snadněji usínat, musíte před spaním dodržovat pravidelný režim:

  • zůstat aktivní během dne, ale necvičit už před spaním
  • vynechat kofein
  • nedívat se těsně před spaním na televizi
  • v ložnici mít spíše zatemněno
  • nepít před spaním alkohol
  • v ložnici nemít přetopeno

Je známo, že dýchání přehřátého vzduchu vysušuje nosní sliznici, která je pak náchylnější k nákaze. Snažte se proto, aby pokojová teplota v ložnici nepřesahovala 22 °C (ideálně kolem 18 °C).

A pokud už nespavost řešíte, zkuste na ni jít nejdříve přes přírodu než přijdou na řadu prášky:

  • bylinné čaje – meduňka, kozlík lékařský nebo speciální čajové směsi pro nespavost
  • přírodní doplňky stravy – Aloe elixír Tart Cherry

 

9.     MYSLETE POZITIVNĚ, SMĚJTE SE

Podle vědeckých a lékařských výzkumů dochází při smíchu k vyplavování endorfinů (hormony štěstí) z mozku, které pozitivně působí nejen na psychický, ale i fyzický stav lidí. Je-li člověk po psychické stránce vyrovnaný, bývá na tom lépe i jeho fyzický stav.  Vliv lidského myšlení, psychiky a emocí na tělo se nazývá psychosomatika. Ta nahlíží na člověka jako na celek (tělo, mysl a duše). Propojuje tyto tři složky spolu a zkoumá jejich vazby. Ukazuje nám, jak velký vliv má naše mysl a způsob myšlení na naše tělo. Všechny buňky v našem těle reagují na každou emoci i myšlenku, a proto se hodně smějme a mysleme pozitivně. I takto totiž můžeme ovlivňovat své zdraví i kvalitu života.

 

10.  UDRŽUJTE DOBRÉ VZTAHY A DĚLEJTE VŠE S MÍROU

 

S psychosomatikou souvisí i naše poslední rada ohledně podpory naší imunity.

Člověk je od přírody tvorem společenským. Každý z nás je ve svém vývoji determinován jak biologicky (dědičné vlastnosti), tak sociálně (výchovou, učením, komunikací s okolím…). A v dnešní době, je potřeba si toto uvědomovat mnohem intenzivněji.

Podívejte se, co udělal s lidmi koronavirus a následná opatření typu lockdownu…

Naprosté odcizení, strach, deprese, stres… lidi se bojí navštěvovat své blízké, senioři v domovech trpí úzkostmi a steskem…

Věřme, že se situace bude už jen lepšit a my všichni se postupně vyhrabeme z tohoto sociálního dna a budeme moci zase utužovat rodinné vztahy a vztahy s přáteli a kamarády, které patří k základním prvkům komunikace a životního rituálu člověka samotného.

Dělejte vše tak, jak si myslíte, že to bude nejlepší pro vás i okolí. Mějte se rádi a nic nepřehánějte, snažte se jet v režimu – vše s mírou.