Dýňová polévka se zakysankou

Dýňová polévka
Doba přípravy – ikona
Příprava - 20 min
Doba vaření – ikona
Doba vaření - 30 min
Obtížnost – ikona
Náročnost - lehká
Počet porcí – ikona
4 porce

INGREDIENCE 

1 dýně Hokkaido (cca 1 kg)

1-2 cibule

3 lžíce řepkového oleje nebo másla nebo GHÍčka

¾ l zeleninového nebo kuřecího vývaru

200 ml smetany na vaření

½ kelímku zakysané smetany

sůl, čerstvě mletý pepř

muškátový oříšek

čerstvé bylinky (medvědí česnek nebo pažitka)

dýňová semínka 

POSTUP

  1. Omyjte a vydlabejte dýni (výhoda je, že Hokkaido se nemusí loupat) a nakrájejte ji na měsíčky a pak na větší kostky. Cibulku nakrájejte na kostičky a nechte ji v hrnci na tuku zesklovatět. Přidejte pokrájenou dýni a restujte zhruba 10 minut.
  2. Zalijte vývarem a vařte dalších cca 15 minut, dokud nebude dýně měkká. Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a strouhněte trochu muškátového oříšku. Pak už jen pár minut povařte.
  3. Polévku podávejte posypanou nasucho orestovanými dýňovými nebo piniovými semínky, čerstvě nakrájenými bylinkami a lžící zakysané smetany.
Dynovka Dynovka kostky Dynovka Dynova polevka

TIP ZDRAVOBLOGU

Pro výraznější chuť můžete přidat do polévky špetku chilli nebo v základu orestujte kousek nastrouhaného zázvoru. Můžete ale vyzkoušet i jiné druhy dýní, například máslovou nebo muškátovou. Kdo má rád, může při podávání pokapat olivovým olejem.