
Příprava - 20 min
Doba vaření - 30 min
Náročnost - lehká
4 porce
INGREDIENCE
1 dýně Hokkaido (cca 1 kg)
1-2 cibule
3 lžíce řepkového oleje nebo másla nebo GHÍčka
¾ l zeleninového nebo kuřecího vývaru
200 ml smetany na vaření
½ kelímku zakysané smetany
sůl, čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek
čerstvé bylinky (medvědí česnek nebo pažitka)
dýňová semínka
POSTUP
- Omyjte a vydlabejte dýni (výhoda je, že Hokkaido se nemusí loupat) a nakrájejte ji na měsíčky a pak na větší kostky. Cibulku nakrájejte na kostičky a nechte ji v hrnci na tuku zesklovatět. Přidejte pokrájenou dýni a restujte zhruba 10 minut.
- Zalijte vývarem a vařte dalších cca 15 minut, dokud nebude dýně měkká. Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a strouhněte trochu muškátového oříšku. Pak už jen pár minut povařte.
- Polévku podávejte posypanou nasucho orestovanými dýňovými nebo piniovými semínky, čerstvě nakrájenými bylinkami a lžící zakysané smetany.




TIP ZDRAVOBLOGU
Pro výraznější chuť můžete přidat do polévky špetku chilli nebo v základu orestujte kousek nastrouhaného zázvoru. Můžete ale vyzkoušet i jiné druhy dýní, například máslovou nebo muškátovou. Kdo má rád, může při podávání pokapat olivovým olejem.