Detoxikace těla

 

Každé jaro se můžeme dočíst o tom, jak se pročistit pomocí různých návodů, jak očistit náš organismus po zimních bujarých měsících plných dobrot a lenošení. Takováto očista těla, by prý měla nastartovat metabolismus a zahájit hubnutí. Proč to ale dělat jen na jaře? Proč nezkusit ten zdravý životní styl nějak průběžně udržovat a nedávat tělu nárazové šoky, které mnohdy nemusí dopadnout dobře…

Jak tedy pomoci organismu nastartovat metabolismus ve správném směru?

Lidský organismus má velice sofistikovaně vyvinutý detoxikační systém, který přirozeně eliminuje toxické látky a metabolity, a to 24 hodin denně, od jara do zimy. Tento čistící systém zahrnuje především játra, ledviny, plíce, lymfatický systém a kůži. Aby tyto orgány fungovaly správně, je důležitá pravidelná kvalitní a vyvážená strava s dostatkem energie a aminokyselin – stavebních kamenů bílkovin, díky kterým se tělo dokáže zbavit “toxinů”. Naopak, půsty a drastické diety založené na nízkém až žádném příjmu energie mohou tělu ublížit. 

detoxikace detox-smoothie detox-nápoje přírodní-detoxikace-posilovače

Detoxikace často odstraní příčiny různých onemocnění!

Díky zbavování toxinů a škodlivých látek můžeme dosáhnout lepší imunity, lepší fyzické kondice a tím pádem omezíme i možnost onemocnět.

Škodliviny se z velké části usazují v játrech, která jsou zásobárnou důležitých živin a především. 

Játra mají velkou regenerační schopnost, kterou však často přeceňujeme. Málo se hýbeme, přejídáme se nevhodným jídlem (především průmyslově zpracované potraviny s velkým množstvím barviv, konzervantů, sladidel a ztužených tuků) a holdujeme alkoholu a kouření. Tím vším játra přetěžujeme a zaděláváme si na zdravotní problémy. 

Říkáte si, proč je třeba čistit detoxikační orgán? Protože právě játra jsou králem detoxikace a neustále pracují na tom, aby byly z krve odfiltrovávány škodlivé látky. A i když se snažíme žít sebezdravěji, jednou za čas je vhodné jim ulevit a pomoci sami sobě s jejich očistou.

Na detoxikaci a regeneraci jater platí pitný režim. V pitném režimu by měla figurovat hlavně voda ochucená čerstvě vymačkanou citronovou šťávou nebo jaterní čaje s bylinkami, které podporují normální činnost jater. Dále se doporučují bylinky, především Ostropestřec mariánský. Dalším skvělým pomocníkem je KURKUMA, KOMBUCHA a ALOE, vše pokud možno přírodně zpracované bez přídavných látek.

Dále je důležitá pro čištění organismu pravidelná strava, která má s ohledem na střevní mikrobiom obsahovat zakysané mléčné výrobky, silné hovězí a slepičí vývary, dostatek ovoce a zeleniny, luštěniny a další vlákninu. Důležitá je konzumace prebiotik a probiotik, jimiž jsou například chřest, semínka, oříšky, fermentovaná zelenina, kombucha, tempeh, jablka, banány, topinambury, česnek, cibule (šalotka) atd.