Cibule

POPIS A VLASTNOSTI CIBULE 

 

Už naše babičky věděly, že cibule patří k přírodním antibiotikům, mazaly s ní štípance, vařily z ní cibulový čaj na kašel a často se syrová přikusovala téměř ke každému masu (především v zimě byla velkou zásobárnou potřebných vitaminů) a dávala se do vývarů.

Cibule obsahuje velké množství vody, vitamíny C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin. Je také zdrojem železa, zinku, síry, fosforu hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi, jódu a manganu.

cibule-na-zahone cibule-řez Druhy-cibule skladování-cibule

 

Dnes je známo, že cibule pomáhá při dýchacích potížích, zahlenění, chrapotu, rýmě, chřipce i angíně.

Odvar z ní umí léčit záněty (např. zánět středního ucha), posiluje sliznici žaludku a střev - umí dezinfikovat střeva a ničí střevní parazity. Posiluje krevní oběh a zpevňuje cévy. Čistí krev, zvyšuje prokrvování, snižuje krevní tlak, hladinu cukru a tuku v krvi.

Celkově posiluje imunitní systém.

Dokonce se uvádí, že působí jako přírodní afrodiziakum.

Při prvním náznaku chorob dýchacích cest, snězte kousek cibule a další rozkrojte a dejte do místnosti, ve které se nacházíte. Cibule vyčistí místnost od choroboplodných bakterií. Tuto cibuli již nekonzumujte, vstřebáním bakterií se stává toxickou.

Druhy cibule

  1. Žlutá cibule - klasika
  2. Červená cibule – jemnější, nasládlá
  3. Bílá cibule - ideální do kuchyně
  4. Cibule šalotka
  5. Cibule perlovka
  6. Zimní cibule
  7. Jarní cibulka - nejlepší v čerstvém stavu