Časté dotazy

  • Co to je antioxidant?

Antioxidanty jsou nejdůležitější přírodní látky pro budování obranyschopnosti lidského těla. Dokážou si poradit s volnými radikály. A co to vlastně znamená?

Všichni to známe a denně jsme s tím ve styku - znečištěné ovzduší, sluneční záření, nesprávný životní styl, kouření, konzumace alkoholu, nevhodná strava, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak příliš náročné pohybové aktivity, stres... To vše jsou faktory, které stojí za vznikem celé řady civilizačních chorob v důsledku nadměrného množství volných radikálů v organismu a škodlivého oxidačního stresu. Antioxidantzy nám pomáhají přirozeně tyto nebezpečné volné radikály neutralizovat. 

Mezi nejbohatší zdroje přírodních antioxidantů patří z ovoce: borůvky, višně, brusinky, rybíz, maliny, ostružiny (lesní ovoce obecně), ale také rakytník a hlavně exotické ovoce jako acai, černé goji, noni či aronie.

U zeleniny se bavíme hlavně o cenné nutriční hodnotě brokolice, špenátu či kapusty. Živiny v nich obsažené se sice obtížně vstřebávají, ale mohou naši stravu příjemně obohatit. Podobně jako řasy - např. sladkovodní řasa Haematococcus pluvialis obsahuje nejsilnější známý antioxidant na světě – astaxanthin.

Zdroje antioxidantů najdeme i v koření a bylinkách jako je: oregano, majoránka, skořice, kurkuma, rozmarýn a hřebíček.

Další potraviny bohaté na antioxidanty jsou například rostlinné oleje (především panenský olivový olej), ořechy, luštěniny, houby (hlíva ústřičná, shiitake), kombucha, kakaové boby, káva, čaj nebo dokonce červené víno (těm co jsme udělali radost pouze doplňujeme informaci, že doporučená dávka u žen odpovídá 2 dl vína denně, u mužů se jedná o 2 až 4 dl ;-))

 

  • Co to je kombucha?

Kombucha, které na východě po staletí říkají DLOUHOVĚKOST, dodává tělu duševní i tělesnou vitalitu. Kombucha není houba, jak si mnozí myslí, ale symbióza kultur kvasnic, laktobacilů, kvasinek a bakterií, označovaná zkratkou SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast), jejíž soudržnost je zajišťována celulózou tvořenou octovými bakteriemi. Kombucha roste v oslazeném čaji, kde je podporována kofeinem, theobrominem a theofylinem. Speciální technologií vyrobený extrakt z Kombuchy pomáhá vylučovat těžké kovy, harmonizuje střevní mikroflóru a je zdrojem cenných probiotik. Podporuje funkci jater, žlučníku a některé studie ukazují, že může až 70 % toxických látek pro játra a ledviny neutralizovat! Kombucha pomáhá při hubnutí, má antimikrobiální účinky a pozitivní vliv na hladinu krevního cukru. 

 

  • Odkud se kombucha vzala?

O původu kombuchy kolují různé pověsti z různých konců světa, ale pravděpodobně nejstarší příběh vzniku kombuchy pochází z Číny, kde se před více než 2000 lety, za časů dynastie HAN, začal vyrábět lahodný zdravý nápoj. Byl považován za boží dar a měl udržovat dlouhý život plný radosti, kouzel a slastí. Podle jiné legendy získala kombucha svoje jméno po korejském lékaři Kombu, který ji přinesl do Japonska a s její pomocí vyléčil císaře Inkia. Jméno je spojením jména tohoto lékaře a japonského slova pro čaj Cha – Kombucha

 

  • Jaké má kombucha léčivé účinky?

Kombucha podporuje imunitu, pomáhá detoxikovat tělo (odstraňuje toxiny a těžké kovy z organismu), podporuje správnou funkci cévního systému (srdeční činnost a očista krve) a trávicího traktu (především střevní mikroflóry), pomáhá při problémech s funkcí ledvin (podpora čištění a močopudné účinky) a žlučníku. Působí jako velmi účinný antioxidant. Má pozitivní vliv na detoxikaci jater. Je efektivní prevencí před infarktem a mozkovou mrtvicí a přispívá k celkové psychické pohodě. Laboratorní testy prokázaly pozitivní vliv kombuchy na prevenci vzniku rakoviny.

 

  • Jaké vitamíny a minerály kombucha obsahuje?

Kombucha obsahuje: B1, B2, hořčík, vápník, draslík i nezbytné stopové prvky měď, nikl, mangan, železo, zinek, kobalt, kyselinu L-mléčnou, B3, B5, B6, C vitamin, kyseliny glukonovou a glukuronovou. Kyselina glukuronová pomáhá zpomalovat proces stárnutí, regulovat cholesterol a triglyceridy a čistit celé tělo od škodlivých toxinů. Kyselina L-mléčná má silný protinádorový účinek, zatímco vitamín B6 je nezbytný pro práci mozku a centrálního nervového systému. Vitamín C (kyselina L-askorbová) je nezbytný k životu a udržení celkového tělesného zdraví a v lidském těle zlepšuje imunitní systém. Kyselina octová zabíjí parazitické bakterie.