Aloe Vera

ALOE VERA - KRÁLOVNA ROSTLIN

 

Aloe vera (Barbadensis miller) je rostlina, která je po staletí známa jako elixír dlouhověkosti. Vzhledem ke své nutriční hodnotě a výjimečným léčivým vlastnostem se nazývá „královna léčivých rostlin“.

Je zařazena do skupiny adaptogenů, které podporují a pomáhají k celkově většímu výkonu organismu, jak na úrovni psychické, tak fyzické.

Aloe vera je výživná rostlina pro každou buňku lidského těla. Když je buňka zdravá, je odolná a je schopna vykonávat všechny potřebné funkce. Díky schopnosti přežití ve skromných podmínkách si Aloe Vera vyvinula obrovské množství látek potřebných i pro naše tělo, např. množství vitamínů, aminokyselin, enzymů a minerálů.  Nám tyto látky pak umí prostřednictvím našeho extraktu předat. Vědci zjistili, že extrakt z aloe vera (Barbadensis miller) šťávy, obsahuje více než 240 živin a léčivých složek, včetně vitamínů A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, cholinu a kyseliny listové. Z minerálů je bohatá na více než 20 prvků: hořčík, mangan, zinek, měď, chrom, vápník, draslík, železo atd.

 

Aloe vera řez aloe-rostlina aloe aloe-vera

Další důležité léčivé součásti Aloe Vera:

 

Polysacharidy: nejsilnější imunostimulátory rostlinného původu vůbec. Jsou to látky prospěšné pro lidský organismus pomáhající naší imunitě v každodenním boji proti plísním, virům, bakteriím (např. pomoc s AIDS, rakovinou, imunitními poruchami). EXTRAKT aloe vera, který se používá např. na výrobu LifeBoosteru, má nejvyšší podíl těchto vysoce účinných polysacharidů (až 45 %).

Antioxidanty neutralizují volné radikály z potravin, vzduchu a vody, mají protizánětlivý, antibakteriální a antivirový účinek.

Aminokyseliny (potřebné pro syntézu proteinů): Lidské tělo potřebuje 22 aminokyselin, které jsou nezbytné pro tvorbu proteinů. Aloe vera extrakt poskytuje 20 z těchto aminokyselin, jenž některé nelze v těle produkovat, podávané v jídle tak pokryje většinu lidské potřeby.

Antrachinony: obsahuje 12 antrachinonů, známých především pro své laxativní (projímavé) účinky. Aloin a emodin tlumí bolest a působí také antibakteriálně a protivirově.  Společně jsou silnými analgetiky a je známo, že mají antibakteriální a baktericidní vlastnosti. V čisté formě jsou také mocnými projímadly a nám v této jemné formě výrazně pomáhají s vyprazdňováním střev.

Hormony: Auxiny a gibereliny usnadňují proces hojení ran a působí protizánětlivě.

Enzymy (celkem 16): např. proteáza, amyláza, lipáza a celulóza, jsou důležité, protože napomáhají trávit proteiny, uhlohydráty, tuky a celulózu.

Saponiny: Jsou čistící látky pro organismus, které mají antimikrobiální účinek proti bakteriím, virům, plísním a kvasinkám, jako je např. Candida.

Steroly: Působí jako silné protizánětlivé látky.

Aloe vera je velmi mocná bylina v boji proti mnoha nemocem a zdravotním stavům. Mezi ně patří: zlepšení funkce ledvin a žlučníku, regulace hladiny cukrů v krvi, udržování kardiovaskulárního zdraví, zmírňování bolesti při nemocech imunitního systému a jeho posílení, čištění střev a regulace trávení (průjmy, zácpy), zmírnění alergických symptomů i zánětů dýchacích cest. Je podpůrným prostředkem proti nachlazení. Snižuje bolest kloubů, revmatismus, osteoartritidu a osteoporózu, léčí únavu očí a podporuje ostrozrakost, vyživuje pokožku a úspěšně bojuje s kožními chorobami.

Není aloe jako aloe! Kvalita aloe vera se hodnotí podle obsahu vitaminů, minerálů, stopových prvků, enzymů, aminokyselin a dalších cenných látek. Za nejdůležitější z nich se považují polysacharidy, neboť ovlivňují biologickou aktivitu všech ostatních složek v extraktu aloe vera.

Polysacharidy patří zároveň mezi nejsilnější imunostimulátory rostlinného původu vůbec, což v hraje důležitou roli v podpoře imunitního systému. Spotřebitelům proto radíme, aby byli náročnější při výběru výrobků z aloe a soustředili se na množství polysacharidů a dalších biologicky aktivních láte. Výrobek by měl být čistě přírodní a výrobce by měl mít k dispozici certifikát o kvalitě.